Proposta d'indumentària - Introducció

El Ball de les Llauradores d’Algemesí es reconeix a simple vista per l’abillament a la valenciana dels seus balladors. 

Ara bé, són moltes les accepcions que aquest terme de “vestir-se a la valenciana” té en el context festiu valencià. Es visten de valencià o valenciana també els fallers, els grups de danses i en algunes localitats també els festers.

Tot i aquesta coincidència, el Ball de les Llauradores, com a ball de processó, i per tant ritualitzat, aboga per la filtració dels seus elements característics en el context concret del ball a Algemesí i per la definició d’una indumentària específica pròpia per als seus balladors, igual com ocórre al ball de la Muixeranga, al dels Bastonets, Pastoretes, Carxofa, Arquets o Tornejants, sense caure per això, en la uniformització que segueixen la resta de danses esmentades.

És per això que, en aquesta presentació, pretenem definir quines són les peces que componen el vestit masculí i femení respectivament així com donar certes indicacions pel que fa al tipus de teixit o al patró, per tal d’evitar confusions amb altres variants.

El model que considerem més adient, pels trets distintius del ball i la seua evolució històrica, és el de torrentí per a home, i el de llauradora de principi de segle XX per a dona, per ser aquest el moment en què va sorgir el nostre Ball, tot i que la tendència general en la indumentària femenina actualment és la d’utilitzar models inspirats en el segle XVIII..

Tot el PDF complet amb les fotos estarà de forma permanent com a una pàgina individual al blog, pots veure el botó al menú superior INDUMENTÀRIA.
També es pot descarregar, veuràs l'opció al visor del pdf en más acciones > descargar.

0 comentarios:

Publicar un comentario